Kun autokuume iskee, rahoitus auttaa

Sports Car Center Airportin lattialla hohtaa valkoinen, vuoden 2018 Range Rover Velar, jonka mittariin on kertynyt vain 19 000 kilometriä. Kun tehdastakuukin on voimassa, on autokuumeen nousulta vaikea välttyä. Mutta hintalapussa lukee 99 800 euroa. Miten rahoittaa unelma?

– Kun mieleinen auto on löytynyt, jatkuu kaupanteko vaihtoauton arvioimisella. Ajatellaan, että hyvittäisin vaihdokista 40 000 euroa. Jos autosta on jäännösvelkaa 20 000 euroa, jäisi rahoitettavaksi osuudeksi 79 800 euroa, myyntipäällikkö Roope Kolis kertoo. 

Sports Car Center tekee yhteistyötä kaikkien merkittävien autorahoittajien, kuten Nordean, Danske Bankin, Lähitapiolan, Osuuspankin ja Santanderin kanssa.

Autorahoituksen iso plussa on vakuudettomuus.

– Silloin auton hankintaan ei tarvitse kiinnittää muuta omaisuutta ja lyhennysvapaita kuukausia voi käyttää aivan kuten pankkilainassakin, Kolis muistuttaa. 

Jos rahoituksen hakija on alle 25-vuotias, voi myönteinen rahoituspäätös kuitenkin vaatia yhteisvelallista.

– Yleensä se tarkoittaa joko vanhempia tai puolisoa. Nuorilla asiakkailla saattaa olla tuore työsuhde ja tuore asuntolaina. Yhteisvelallisuus on rahoitusyhtiön tapa hallita riskejä, Kolis kertoo.

Kuukausierän suuruus säädettävissä

Autokauppojen rahoitusaika on tavallisimmin yhdestä viiteen vuotta.

– Voimme säätää aikaa kuukauden tarkkuudella asiakkaan toiveiden mukaisesti, Roope Kolis toteaa.

Useimpia autonostajia kiinnostaa unelman ja realismin yhteys eli kuukausierä. Paitsi rahoitusaika, myös poikkeava erä vaikuttaa kuukausierän suuruuteen.

– Viimeinen, poikkeava maksuerä voi olla esimerkiksi 20 prosenttia auton hinnasta.

Tässä 79 800 eurolla rahoitettavassa Range Rover Velarissa se olisi 15 960 euroa.  Eli tavallinen kuukausierä laskettaisiin silloin 63 840 euron perusteella. Poikkeavaa erää kannattaakin käyttää rahoitusinstrumenttina silloin, kun ajatus on vaihtaa autoa ennen poikkeavan erän lankeamista. Tällöin poikkeava erä ja mahdolliset jäljelle jääneet kuukausierät olisi jäännösvelkaa, joka kuitataan seuraavaa autoa rahoittaessa. Koliksen mukaan 90 % asiakkaista käyttää poikkeavaa erää.

– Useimpien rahoitustarpeisiin se sopii erinomaisesti. Mutta jos autoa aikoo pitää yli viisi vuotta, pitää poikkeavan erän lankeaminen ottaa omassa taloussuunnittelussa huomioon. Tällöin vaihtoehto on tietenkin auton rahoittaminen ilman poikkeavaa erää, jolloin kuukausierästä tulee hieman suurempi, Roope Kolis muistuttaa.

© 2023 Sports Car Center. All rights reserved.