Maserati GranTurismo 4,2 Automaatti

Vuosimalli 2007, ajetut kilometrit 113 000km

KOKONAISARVIO: 94 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 98 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 75 pistettä

Urheilullisuus: 92 pistettä

Mukavuus: 92 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 85 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 92 pistettä

Imagoarvo: 99 pistettä

Sympis pisteet: 90 pistettä

Lue lisää arvostelusta ja -asteikosta täältä 

Maserati GranTurismo sisältä

Valmistusvuodet: 2007 - 

Moottori: 4,2L V8

Huipputeho: 405hv  298kW

Huippuvääntömomentti: 460 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 5,2 s

Huippunopeus: 285 km/h

Hintahaitari: 54.000€-121.000€

Puolesta: Ulkonäkö, äänimaailma, moottori, ajoasento, laadukkuus, käytännöllisyys, ajettavuus, tilat, brändi

Vastaan: Paino, lyhyet ja hintavat huoltovälit

Vaihtoehto: Bentley GT

 

Yhteenveto:

Maseratin GranTurismossa kulminoituu mielestäni kaikki Maseratin kolmikärkisen atraimen piikkeihen vuosikymmenten aikana tarttunut eksotiikka, urheilullisuus, loistokkuus ja haluttavuus.

GranTurismo on 2+2-paikkainen luksusluokan iso urheilullinen Coupé. Se esiteltiin vuonna 2007 seuraamaan edellistä Coupé-mallia. Pininfarinan studion piirtämät muodot ovat klassien kauniit ja selkeät, mutta samalla uhkaavan hyökkäävät ja runsaat. ”Syntisen aistillinen” on oikea sanavalinta kuvaamaan auton kokonaisilmettä. Ulkoisesti GranTurismo näyttää edeltäjäänsä suuremmalta, ja sitä se onkin. Sulavat linjat kätkevät sisäänsä lähes viisimetrisen Coupén. Mittojensa puolesta GranTurismo asettuu kapeaan mutta haluttuun segmenttiin. Kilpailijat ovat harvassa, lähimpinä ehkäpä Bentley GT sekä Ferrari FF.

Sisällä kuljettaja kohtaa kaksioviselle Coupélle epätyypillistä avaruutta, valoisuutta sekä harvinaisen funktionaalista, modernia ja ylellistä italialaista designia. Kun istuu Maserati GranTurismon kuljettajan penkille päivittäin, sen suoma nautinto syntyy tunteesta, jonka sen kiehtova muotoilu antaa; se on miellyttävää sekä katsoa että koskea korkealaatuisten materiaaliensa, täydellisen käsityötaidon sekä viimeisteltyjen yksityiskohtiensa ansiosta. Materiaaleissa ja väriyhdistelmissä on luonnollisesti varaa mistä valita. Jokainen voi tällöin luoda oman yksilöllisen ympäristönsä, joka heijastelee omistajan esteettistä makua.

Tämän tyyppisissä autoissa takapenkin matkustajat joutuvat yleensä tekemään uhrauksia matkustusmukavuudestaan. GranTurismossa virtaviivainen sporttisuus yhdistyy sen sijaan runsaisiin ja ensiluokkaisiin matkustajatiloihin, niillä se kilpailee tasavahvana selkeimpien kilpakumppaniensa kanssa. Sen takapenkeillä matkustavat aikuisetkin mukavasti, jopa pitkiä matkoja. Gran Turismon ohjaamo vastaa laadultaan Bentleyn ja Rolls Roycen ohjaamoita. Muotokieleltään se on hiukan feminiinisempi ja modernimpi. 

Nimensä mukaisesti GranTurismo ei ole varsinainen urheiluauto, vaikka sen teholukemat jättävätkin monet “oikeat” urheiluautot taakseen, vaan loistoauton mukavuudella ja ylellisyydellä varustettu matka-auto. Se sopii hyvin vaikka käytännölliseksi neljän hengen arkiautoksi. Tavaratilakin riittää viikonloppuretken tavaroille ja golfbagille.

Tosin jos käynnistää GranTurismon moottorin silmät kiinni, niin ainoa sen voimakkaasta ja monisävyisestä murinasta nouseva mielleyhtymä on alaston, yltiömäistä voimaa uhkuva kilpa-auto. Hyvä tunnelma säilyy, kun silmät avatessaan huomaakin istuvansa muodikkaan italiattaren tiukassa syleilyssä.

GranTurismon sydän sykkii pitkän, voimakkaasti kaartuvan konepellin alla. Moottori on Coupésta tuttu, jatkokehitelty 4,2 litran vapaastihengittävä V8. Sen yli 400 hevosvoimaa kiihdyttävät auton lähes 2000 kilon massan sataan kilometriin tunnissa noin viidessä sekunnissa, ja huippunopeus lähentelee 290km/h. Vaikka luvut lupaavat paljon, auton äänimaailma lupaa vielä paljon enemmän. GranTurismo on yhdessä Quattroporten kanssa ainoa koskaan ajamani auto, joka kuulostaa Formula 1 -autolta 40km/h nopeudella. Sen V8-moottorin sointi ja pakoäänet on viritetty soittamaan jo kaupunkinopeuksillakin sävellajia, joka hurmaa ja vie mennessään jokaisen autoon istuvan.

GranTurismo onkin tavallaan täydellinen auto – kaikista lähestymiskulmista. Auton ulkonäön vihjaileva muotokieli houkuttelee ja suorastaan kutsuu mukaansa. Sisällä sen ylellisyys ja yksilöllisyys viettelevät paatuneimmankin kuljettajan painamaan käynnistysnappia, ja sen ajo-ominaisuudet ja äänimaailma varastavat sielusi ja ottavat sen omakseen.

Eikä se edes maksa nyt käytettynä kuin neljänneksen uuden hinnasta. Nyt testatun, hiukan yli 100 000km ajetun GranTurismon saa alle 60 000 eurolla. Uusi maksaa noin 240 000 euroa ja vuoden 2018 malli on lähes identtinen vuoden 2007 mallin kanssa - moottorissa on hiukan enemmän tehoja, mutta siinä kaikki. Oman kokemukseni (kolme GranTurismoa omistanut) mukaan GranTurismo on myös käytettynä  kestävä ja luotettava auto, eivätkä sen hinnat tule ratkaisevasti putoamaan nykyisestä ainakaan muutamaan vuoteen. Älä käy koeajamassa jollet ole oikeasti aikeissa ostaa autoa. Sitä on vaikea vastustaa kun sille on pikkusormensa antanut.

Maserati GranTurismo 2007

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 9

Kori 9

Sisusta 10

Huoltokirja 9

Hinta-laatusuhde 9

Kilometrilukema testin päättyessä: 113 812km

 

Tutustu arvioituun yksilöön tarkemmin täältä:

 

Palvelun tuottaa 250kmh.com

© 2023 Sports Car Center. All rights reserved.