Jaguar F-Type

Vuosimalli: 2014 Ajetut kilometrit: -

KOKONAISARVIO: 95 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 93 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 98 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 92 pistettä

Omistamisen hinta: 80 pistettä

Urheilullisuus: 95 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90 pistettä

Imago-arvo: 97 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

Valmistusvuodet: 2014-

Moottori: 3.0L V6

Huipputeho: 380 hv 279 kW

Kiihtyvyys 1-100km: 4.8 s

Huippunopeus: 275 km/h

Hintahaitari: 75.000€-115.000€

Puolesta: Design, äänimaailma, jämäkkyys, käteen sopivuus, laadukkuus

Vastaan: Ahdas, kallis käytettynä, perusmallin tehottomuus, vaatimaton perusvarustus

Vaihtoehto: Porsche Cayman S

Yhteenveto: Henkilökohtaisin Jaguar sitten E-Typen. Ajajan auto, hauskakin vielä. Myös laadullisesti Jaguar on F-typen kanssa tehnyt aimo harppauksen verrattuna edelliseen XK:n. Tämä lupaa hyvää tulevaisuuden käytettyjen ostajille. Tosin Suomen maahantuoja on hinnoitellut auton hinnan niin korkealle, ettei käytettyjen markkinat tule missään vaiheessa olemaan suuret. Nytkin on vain kolme autoa myytävänä. Mielestäni F-type on paras tulevaisuuden käytetty Jaguar, pitää vain odottaa muutama vuosi ja silloinkin toimia nopeasti, jos ja kun niitä tulee tarjolle.

Jaguar F-Type edustaa paluuta yhtiön alkulähteille: kaksipaikkainen urheiluavoauto, jonka fokus on suorituskyvyssä ja ketteryydessä. F-Type kuulostaa ajossa villiintyneeltä kissaeläimeltä. Suurin syy tähän on sen aktiivinen pakokaasujärjestelmä, joka lisää uuden ulottuvuuden auton eläimellisyyteen. Järjestelmän venttiilit avautuvat 3000 kierroksen kohdalla. Tämä sallii putkien henkeäsalpaavaan crescendoon, aina punaiselle viivalle asti. Äänimaailmansa puolesta F-Type on ehdottomasti mieleenpainuvin Jaguar, mitä olen ajanut. Ei edes XKR-S yllä samanlaiseen leveään, voimaa huokuvaan sointiin. F-Type on tavattoman kaunis auto, moderni ja kompakti. Se on yhtä fallistinen pitkine konepelteineen kuin E-Typekin, mutta siitä puuttuu E-Typen feminiininen ja tasapainoittava herkkyys.

Jaguar F-Type S Exterior Rear

Yhtiön tulevaisuuden visiot kiteytyvät F-typen itsevarmassa muotokielessä. Jaguarit ovat aina täsmentäneet kaarevaa, “lihaksikasta” yksinkertaisuutta eikä F-Type ole tässä poikkeus; sen muotoa määrittelevät kaksi “sydänlinjaa”, jotka muodostavat etu- ja takasiivekkeet. Visuaalinen viehättävyys on keskeistä Jaguareille, ja juuri tällaisen ulkomuotonsa ansiosta F-Type on välittömästi tunnistettavissa.

Kuljettajan ympäristöön on otettu inspiraatiota taistelulentokoneiden ohjaamoista, ja säätimet on ryhmitelty ergonomisesti toimintojensa mukaan. SportShift-ohjain, jolla kontrolloidaan kahdeksaa vaihdetta, on kuin suoraan lentokoneen ohjaamosta. Kojelaudan ilmanvaihtoventtiilit avautuvat vain silloin, kun ne saavat käskyn joko ajajalta tai tietokoneelta, muuten ne pysyvät tyylikkäästi näkymättömissä.

Jaguar F-Type S Interior

Ihanteellinen 50:50 -painojakauma yhdessä kevyen alumiinikorin ja 500 kertaa sekunnissa säätyvän jousituksen kanssa luovat erinomaisen perustan ajonautinnolle. Kun pakettiin lisätään vielä lähes 340 hevosvoimainen V6-moottori yhdessä 8-portaisen Quicksift-automaattivaihteiston kanssa, palkitsee F-Type kokemattomankin kuljettajansa uskaliaimmat kiihdytykset kiemuraisella asvalttitiellä tarkalla ja tasaisella kulullaan. Auton nopein versio R kiihtyy 0-100km/h 4,3 sekunnissa ja edelleen elektronisesti rajoitettuun 300km/h huippunopeuteen asti. Perusversiokin yltää lukemiin 0-100km/h 5,3 s ja 259 km/h. Silti ajokokemuksena F-Type on kaikessa täydellisyydessään yllättäen pieni pettymys.

Luonnossa Jaguar on saalistava petoeläin, pelottava ja arvaamaton, villieläimistä rohkein ja kissamaisin. Uhmakkaan, sulavan ulkomuotonsa johdosta F-Typeltä odottaisi samankaltaista ennalta-arvaamattomuutta ja jännittävyyttä, mutta itse koen F-typen hiukan hampaattomaksi. Se on viety ominaisuuksiltaan ja teknologialtaan jo liian lähelle täydellisyyttä. Terve pelko ja kunnioitus, mitä jokaista oikeaa urheluautoa kohtaan kuljettaja aina tuntee, on poissa.

F-Typen ratissa eivät kädet hikoa, adrenaliinitaso ei kohoa, eikä pulssi kiihdy samassa tahdissa auton kanssa. 

F-type ei tarvitse minua, kuljettajaa. Se on mistä tahansa kulmasta, taikka millä tahansa mittarilla mitattuna täydellinen jo itsessään. Sillä ajaessa tulee ikävä inhimillistä E-typeä ja kaikkia Jaguarin historian R-malleja.

Löydät myynnissä olevat Jaguar F-Type yksilöt klikkaamalla tästä

Palvelun tuottaa 250kmh.com

© 2023 Sports Car Center. All rights reserved.